UNIVERZITET ZA TREĆE DOBA SA PRIJATELJIMA PROSLAVIO MIHOLJSKO LETO UZ MUZIKU I VINO

U subotu, 13. oktobra, posle dosta godina, Univerzitet za treće doba organizovao je izlet za prijatelje i druge zainteresovane starije sugrađane. Nakon što smo odlučili da skupa posetimo manifestaciju „Oplenačka berba“, koja se održava svake druge nedelje oktobra, kompleks istorijskih objekata na Oplencu i Vinariju „Aleksandrović“, obradovalo nas je retko lepo vreme za ovo doba godine.

Još na putu ka Oplencu nije odolela jedna stara harmonika da ne pusti zvuk koji nas je podsetio da se možemo odužiti pesmom, igrom i dobrim vinom. Kao bremenski muzikanti, bili smo slučajno okupljena družina, koja kao da se tražila kroz prostor i vreme da krene na nezaboravni put ka Oplencu.

Usput smo sakupljali istorijske podatke, opalo lišće, zrake prolazećeg sunca, crtice iz života naših putnika. U Crkvi Sv. Đorđa dočekao nas je vodič, koji nas je proveo kroz život i stradanja dinastije Karađorđević. Posetili smo i Petrovu kuću, kao i kraljevske vinograde koji su na oktobarskom suncu sijali u punom sjaju.

Prateći planinu Rudnik, potraga za dobrim ukusima dovela nas je i u Vinariju „Aleksandrović“, gde smo pokušali da saznamo tajnu pravljenja vrhunskih vina, uz degustaciju penušavog vina Trijumf i obilazak vinograda, udobno smeštenih uz samu Vinariju.

Pre ručka u „Rudničkoj dolini“, neplanirano smo se zaustavili kod Plantaža „Prodanović“, da ponesemo sa sobom jabuke, koje su domaćini pripremili za nas.

Za neke možda najbolji deo provoda bio je u samom restoranu, gde smo uz ručak svirali, pevali i igrali. Kao što neki rekoše „kao na maturskoj večeri“. I onda krenusmo dalje, opet ka Topoli, da zaista i osetimo manifestaciju „Oplenačka berba“, što je za mnoge od nas značilo degustaciju dobrog vina, sira, pršute, svadbarskog kupusa, ali i šire, koja „podseća na detinjstvo“.

Zadovoljni smo se vratili u Beograd, uz obećanje da smo na ovo putovanje tek krenuli.

U zdravlje i živeli,

Želi vam vaš Univerzitet za treće doba „Đuro Salaj“