ŠKOLA IKONOPISANJA

Otkrijte bogatstvo srpske, srednjevekovne tradicije i kulturno- istorijskog nasleđa kroz umetnost ikonopisanja. Nastavite da dajete sebi kreativni podsticaj i da se razvijate kao umetnik, u ŠKOLI IKONOPISANJA „Đuro Salaj“.

Savladavanjem različitih stilova ikonopisa i upoznavanjem odnosa ove stare umetnosti sa profanom umetnošću, dajete svoj doprinos u očuvanju bogatog nasleđa, kako srpske, tako i vizantijske tradicije.

Hajde da na početku odgovorimo i na pitanje koje mnoge od vas interesuje. Da biste se upustili u učenje ikonopisa nije potrebno prethodno slikarsko iskustvo i često u grupi nemamo ljude koji su ranije ozbiljnije bavili slikanjem, iako se dešava da poneko želi da svoje umetničko usmerenje nadogradi ikonopisanjem.

Škola traje 10 meseci, sa letnjom i zimskom pauzom, što znači da ćete imati dovoljno vremena da upoznate likovni izraz srednjevekovne umetnosti i uspeti da se u potpunosti izrazite prilikom samostalne izrade ikone.

Naravno, pratimo trenutnu situaciju i sve druge eventualne prekide u radu dogovaramo zajedno, zato što podjednako vodimo računa kako o vašoj sigurnosti, tako i o tome da se osećate prijatno na času.

Odlučili smo da ne smanjujemo fond časova i da istrajemo u tome da naša Škola ikonopisanja traje 10 meseci, jer verujemo u to da sve može biti kao ranije i da su saznanja veća što se više i duže dele međusobno.

Program obuhvata osnove umetnosti i slikarske veštine, upoznavanje kompozicije ikone, crtanje portretske ikone, ali i složenijih kompozicija, stajaćih figura, kao i tehnike pozlate i samostalnu izradu ikone.

Postati majstor starog, likovnog zanata ne podrazumeva isključivo slikanje, već kao preduslov i ličnu svestranost, koju svaki od polaznika nosi u sebi- po uzoru na svestranost srednjevekovnih zanata, ali i bogatstvo duha vizantijskih ili renesansnih majstora.

Pozivamo Vas da se ostvarite u potpunosti kroz zanimljiv, marljiv i i straživački rad, koji podrazumeva potragu za identitetom i stvaralačkim pozicioniranjem, kroz svest o pripadnosti svom kulturnom nasleđu.

Predavači likovne umetnice (crkvena umetnost – ikonopis) Suzana Parenta i Milica Mišić.

Cena: 4500 din (deo materijala je uključen u cenu. Polaznici kupuju medijapan i drvene daske)

Zbog veliko interesovanja, ovog oktobra kreću dve grupe Škole ikonopisanja.

PRVA GRUPA kreće u ponedeljak, 5. oktobra, od 17:30h do 20:30h

DRUGA GRUPA kreće u subotu 24.oktobra, od 14:30h do 17:30h

Odaberite termin koji vam više odgovora i rezervišite mesto što pre, jer je broj mesta u grupi ograničen (od 5 do 10 polaznika u grupi).

SVE INFORMACIJE I PRIJAVE SU NA BROJ TELEFONA: 063/375-401